Buddhista v KDU

18. 10. 2018 9:35:41
Přijde vám to jako oxymorón, nesoulad, paradox? Mně tedy rozhodně ne. Do KDU-ČSL jsem vstoupil před dvěma lety. Buddhistou jsem již o mnoho delší dobu.

Jsem spíše pražsko-kavárenský intelektuál, mám za sebou studia v Paříži a baví mě dumat o světě a cestovat v něm. Možná tedy nejsem na provní pohled typický prototyp člena a politika KDU. Ale moje volba byla jasná.

Křesťanství a evangelium se s buddhismem potkává více, než je na první pohled zřejmé. S nadsázkou se dá říci, že skutečné žití evangelia je cestou, která vede k osvícení v buddhistickém slova smyslu. Jako buddhista jsem asi v mnoha věcech progresivnější a snášenlivější než mnozí katolíci, ale mnohé konzervativní hodnoty máme společné. Buddhismus na západě možná přitahuje městské levicové liberály, ale 99 % buddhistů ve světě jsou lidé spíše konzervativní. I v buddhismu se např. díváme poměrně negativně na potraty.

KDU je strana, která se již 100 let opírá o duchovní hodnoty. To žádná jiná strana u nás říct nemůže. Těmito hodnotami jsou (nebo by alespoň podle mě měly být) důraz na lidská práva, morálku, etiku a soucit s bližními. Proto jsem rád, že pracuji právě pro europoslankyni Michaela Šojdrovou, která měla odvahu přijít s „kontroverzním a revolučním“ nápadem, že bychom jako bohatá evropská země zvládli pomoci 50 uprchlickým dětem postiženým válkou a bez rodičů.

Pro mne je tato politika jasnou aplikací evangelia a cesty Bódhisattvy, osvícené bytosti, která dobrovolně setrvává v tomto světě, aby pomáhala druhým.

Pokud jde o morální a čistou politiku, ani KDU-ČSL se nevyhnuly některé skandály, ale má jich mnohem méně než jiné strany. Koneckonců, ti nejhorší strůjci těchto skandálů ze strany odešli jinam. Mnohem víc mne ale inspiruje široká členská základna KDU. Jsou v ní lidé z vesnic, bodří a sepjatí s půdou, ale i intelektuálové z větších měst. Jsou to ale vesměs lidé, kteří z členství nic netěží, jen se chtějí angažovat pro dobrou věc a myslí to dobře. A představitelům své strany, tedy těm nahoře, neustále připomínají, jaké jsou ty pravé křesťanské hodnoty, jež se občas oslabí či vytratí ve vřavě politického boje. Členská základna KDU je hodnota, která přetrvá, stejně jako tato strana.

S tímto základem, se svěžími myšlenkami a opřen o lásku k ženě a dvěma svým dětem kandiduji do Evropského parlamentu ve volbách v květnu 2019.

Mým výchozím bodem jsou morálka, hodnoty a etika pro Evropu, v buddhistickém i křesťanském slova smyslu. Konkrétně budu pracovat pro větší bezpečnost, důstojné platy pro všechny, otevřené možnosti, ochranu lidských práv ve světě, např. křesťanů, Tibeťanů, čínských disidentů. Tento program mi umožní realizovat příslušnost právě ke KDU-ČSL a k Evropské lidové straně. Chci dokázat, že Česká republika má na to stát se vlivnou zemí v EU. Europoslanci jsou tu od toho, aby tento potenciál podpořili a pomohli realizovat.

Pro splnění svých priorit mám předpoklady, vzdělání (z Paříže), jazykové dovednosti, znalost Bruselu, Evropského parlamentu a potřebné kontakty.

A poslední důvod příslušnosti k „černoprodelníkům“? Při meditacích oblékám černé roucho, takže je to logické.

Autor: Lukáš Pachta | čtvrtek 18.10.2018 9:35 | karma článku: 11.95 | přečteno: 530x

Další články blogera

Lukáš Pachta

Čínská lidová republika na Tchaj-wanu?

V poslední době světové politiky a veřejnost straší představa, že by se Čína mohla zmocnit silou Tchaj-wanu, který považuje za svou provincii se separatistickou vládou.

12.5.2023 v 17:33 | Karma článku: 8.17 | Přečteno: 296 | Diskuse

Lukáš Pachta

Maoismus: podceňovaný hybatel světových dějin i současné Číny (recenze)

Britská sinoložka, Julia Lowell, která píše o Číně i pro deník The Guardian, nám nabízí fascinující alternativní historii 20. století s velký významem pro pochopení současné Číny.

12.12.2022 v 15:09 | Karma článku: 7.82 | Přečteno: 221 | Diskuse

Lukáš Pachta

Dodatek ke knize Sofiin svět

Patřím mezi velké množství lidí, kteří mají velmi rádi knihu Sofiin svět norského autora Josteina Gaardera. Nedávno jsem začal tohoto průvodce pro děti dějinami filosofie předčítat své dceři, která se jmenuje také Sofie.

8.8.2022 v 12:28 | Karma článku: 7.06 | Přečteno: 203 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 77 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 11.42 | Přečteno: 153 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 11.56 | Přečteno: 300 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse
Počet článků 48 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1012

Politolog, specialista na mezinárodní politiku a Evropskou unii.

Studoval jsem na Institutu politických studií v Paříži a působil jsem mimo jiné jako výzkumník v Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM či poradce europoslankyně Jany Hybáškové. Nyní pracuji v Evropském parlamentu. Zabývám se historií a mezinárodní politikou, evropskou integrací, současnou Čínou a Tchaj-wanem.

Kontakt: lukas.pachta@ep.europa.eu

 

Seznam rubrik

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...