Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tchaj WAN, je výsledek studené války. Podle dohody vítězných velmocí v Postupimi a Káhiře byl označen, jako součást Číny, po předchozí okupaci Japonskem. Je to relikt, jako bylo východní a západní Německo, východní a západní Berlín, nebo Kurilské ostrovy. S ohledem na strategickou polohu s Čína svých nároků nevzdá, stejně jako Japonsko nároků na Kurily.

0 0
možnosti

.."přestat s naivitou, kterou vůči Číně vykazujeme" ...jj..souhlas..

Ale k té naší naivitě patří také i takový poměrně hloupý a zakořeněný pocit jakési nadřazenosti, se kterou k Číně přistupujeme (zřejmě to bude dané nějakou koloniální minulostí)...jako by to byli stále nějací kuliové, kteří mají poslouchat bílého pána. Ano, žijí jinak ...ale je to jejich svět, jejich hodnoty a způsob života, který nám (alespoň zatím) nevnucují. Proč jim máme vnucovat svůj? Držel bych si od takové, dnes již velmoci zdravý odstup, ale je naivní se domnívat, že máme nějaké morální právo jim předepisovat, jak si mají spravovat své věci doma. Popravdě, v současné době války, které pod nejrůznějšími ušlechtilými slogany vede, rozdmýchává a podporuje Západ mají za následek více životů a utrpení nežli působí tuhý autoritativní čínský režim při správě své země. Západ zatím může moralizovat, neboť k porušování lidských práv v důsledku jeho aktivit dochází nepřímo a vně jeho území..ale ten problém se formou imigrace pomalu přesouvá i na jeho území. A na příkladu dnešních událostí v USA je vidět, jak časem může může eskalovat.

Vůči Číně je potřeba udržovat přirozený distanc (vzhledem k rozdílnosti hodnot) ale i přirozený respekt (jsou to jejich hodnoty a mají na ně právo).

Naivita, se kterou chceme řešit "čínský problém" mi připadá nebezpečná, protože to "morální právo" nestojí úplně jednoznačně na naší straně a přemíra arogance se obvykle vymstí..

10 2
možnosti

Moudré zhodnocení. Údaje o autorovi dávají tušit zdroj "jisté nadřazenosti" o které píšete.

1 0
možnosti

Na které čínské argumenty slyší Maďarsko nebo Česko, můžete to rozvést? (Pokud vím, tak dokonce i Zeman před nějakou dobou veřejně přiznal, že čínské investice zdaleka nesplnily jeho očekávání).

A k tomu, že osoba Donalda Trumpa podkopává image Západu... U koho? Do jaké míry? Máte na to nějakou statistiku? Není to náhodou tak, že "liberálové" po celém světě nahlas křičí, co je Trump za hrůzu, zatímco všichni ostatní ho vidí jako znatelné zlepšení po Obamovi?

5 0
možnosti

Profesionální politrug, který v životě nic nevytvořil chce poučovat o naivitě? Tomu se říká chucpe...

Jedině snad pokud za naivní považujete lidi, kteří jsou stále ochotni živit se vlasní prací a nikoli ideologickými kecy, pak by to sedělo ale jen z vašeho zaslepeného pohledu...

1 8
možnosti

J62a39k69u82b 94H85o12z27a

9. 6. 2020 12:03

Ale no tak, nebuďte na našeho místního mistra Kung fu ošklivý. Aby vám neukázal úder otevřenou dlaní. ;-)

0 0
možnosti

Naše politická repre by asi ve smyslu vašeho blogu potřebovala krapet proškolit...R^

5 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS