Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

1. "líbí se mi", že každá vlna odporu, která se nehodí, je nazývaná hysterií. Je to takové moderně populární slůvko.

2. Komunisté vzešli ze sociálních demokratů a to právě kvůli Marxovu učení! Ani sebekritika v deníčku masového vraha z něj beránka neudělá. Komunistické řádění je jen pokračování levičáckých názorů násilnými prostředky a ne že k němu nepatří.

3. zlé myšlenky zabíjí. Nebo jak jinak si vysvětlujete, to nacistické šílenství jen v jednom kratičkém úseku německých dějin. Že by vadná elektronka z Katody Olomóc?

0 0
možnosti
PM

P28a96v84e57l 84M29a12c33h

9. 5. 2018 16:48

Faktem je to, ze za to, ze se zavedli do praxe Marxovy "vzletne a pokrokove" mysleneky zaplatily zivotem nescetne miliony lidi. To by se nikdy nesmi zapomenout.

1 0
možnosti
VV

Ony se nezavedly. To soudruzi komunisti si je upravili k obrazu svemu.

0 0
možnosti
TB

Moc hezky se zoufale snažíte obhájit Marxe, který mimo jiné otevřeně hlásal násilnou likvidaci dosavadních režimů. A teď prosím stejný článek o Hitlerovi.

2 0
možnosti
VV

Asi se budu muset podivat ve starozitnem antikvariate, zda tam nenajdu nejake aspon 100 let stare vydani Marxovych knih.

Zacinam mit pochybnosti o jeho textech. Mozna to vsehno byla jen spravne opravena vydani pro ceske komunisty.. A ti tu vynatky z jeho textu jen hyri.

1 0
možnosti

I74v34o 80Ž26á17č91e95k

9. 5. 2018 12:36

Citace z Manifestu komunistické strany: "Komunisté pokládají za nedůstojné, aby tajili své názory a úmysly. Prohlašují otevřeně, že jejich cílů lze dosáhnout jen násilným svržením celého dosavadního společenského řádu." Kdo vyzývá k násilí, je za ně zodpovědný, i když to násilí je pácháno až po jeho smrti.

3 0
možnosti
Foto

Násilí vůči společenskému řádu nezahrnuje fyzické násilí. Prostě jde o výpovědi z pracovního poměru všem státním úředníkům.

0 1
možnosti
JP

Buď se mýlíte nebo lžete. ad1) Karl Marx se sice nedožil bolševické genocidy v Rusku a později v Číně, jenže byl v plné životní síle, když sv jeho jménu rozpoutala v březnu roku 1871 krvavý teror ve francouzském hlavním městě tzv. Pařížská komuna. Oběťmi jejího řádění se stali nejen podnikatelé, nýbrž i „bílé límečky“, tj. úředníci a intelektuálové. Komunardi během své stodenní vlády povraždili i dvaašedesát katolických kněží a zastřelili pařížského arcibiskupa Georgese Darboye, o život přišlo i mnoho katolických laiků. Pařížská komuna byla konkrétní a přímou předzvěstí toho, co bude následovat, až komunisté uchopí moc do svých rukou, jak požadoval Marx. Jak on sám se ke krutému teroru komunardů stavěl? Velebil jej v dobovém socialistickém tisku a oslavoval, podpořila ho i jím založená První internacionála. Zločiny komunardů byly páchány ve jménu jeho politické ideologie a s jeho jménem na rtech. Marx proti tomu nejen neprotestoval, ale vraždám nadšeně aplaudoval.

6 0
možnosti
RH

Na druhou stranu bylo ale zřejmé, že zdivočelá lůza nepotřebuje nutně k řádění žádnou konkrétní ideologii. Řádění komunardů bylo důsledkem nenávisti ke konzervativním strukturám. Těžko věřit tomu, že by Trockyj, Stalin nebo Béla Kun byli bez Marxe umírnění socialisté respektující demokracii. To bychom spíš dnes měli místo Marxe za hromosvod Proudhona nebo Sorela...

1 0
možnosti
AR

Jednoduše řečeno Marx byl falešným prorokem komunismu. Jeho receptem jak vykoupit lid z jeho utrpení, bylo odstranění soukromého vlastnictví výrobních prostředků. Tím by nastal mír, blahobyt a štěstí by sestoupilo z nebe na každého. Rovněž tím by jakékoli náboženství se rozpustilo jako led.8-o

0 0
možnosti
RW

To o čem mluvíte nejsou marxovy myšlenky, to hlásala už řada filosofů před ním. Marxův "objev" je v tom, že prosazoval dosažení tohot cíle násilným převzetím a držením moci. Definoval, že komunistická revoluce musí být intranacionální a permanentní. Ve své omezenosti nepochopil, že to co definuje, je nová nedosažitelná, idealistická modla srovnatelné s nejhoším fanatickým náboženstvím (proti němuž tak vehemnetně bojoval).

Jestli svoji představu ideálního světa stavíte na utrpení druhých výsledek je vždy naprosto stejný - je naprosto jedno jestli násilí hlásáte ku prospěchu třídy, národa, rasy či boha - výsledek je vždy stejný.

1 0
možnosti
RH

Problém Marxe je pěkně vidět na státech, kde se levice vydala jinou cestou - např. VB s fabiánskou tradicí.

0 0
možnosti
RH

Do značné míry souhlasím, od myšlenky k činu je dost daleká cesta, přičemž objektivně bolševici Marxe spíš zneužili než realizovali. Co z něj dělá nepřijatelnou osobu pro nás je hlásání nutnosti krvavé revoluce a vyloženě antidemokratický apel. V jeho době (na rozdíl od zmíněného sv. Augustina) již dávno bylo možné prostě tlačit změnu režimu vynucováním demokracie a volebního práva. Naopak Marx se prohlásil za proroka a násilí jen vnímal jako nevyhnutelnost na předurčené cestě světa.

1 0
možnosti
PM

Nekarma. Zařazuji si vás mezi zdejší skupinu blogerů, kteří lžou naprosto programově.

5 0
možnosti
  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1013x
Politolog, specialista na mezinárodní politiku a Evropskou unii.

Studoval jsem na Institutu politických studií v Paříži a působil jsem mimo jiné jako výzkumník v Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM či poradce europoslankyně Jany Hybáškové. Nyní pracuji v Evropském parlamentu. Zabývám se historií a mezinárodní politikou, evropskou integrací, současnou Čínou a Tchaj-wanem.

Kontakt: lukas.pachta@ep.europa.eu

 

Seznam rubrik