Maoismus: podceňovaný hybatel světových dějin i současné Číny (recenze)

12. 12. 2022 15:09:53
Britská sinoložka, Julia Lowell, která píše o Číně i pro deník The Guardian, nám nabízí fascinující alternativní historii 20. století s velký významem pro pochopení současné Číny.

Její kniha Maoismus: globální dějiny (Vintage, 2019) rozebírá (i s fotografickými doplňky) jednotlivé kapitoly ideologie maoismu od jeho zrodu a vývoj v Číně až po současnost a nabízí detailní analýzu dopadu maoismu na dění a různá hnutí v jižní Asii (Indie, Nepál, Malajsie, Indonésie), Africe (Zambie, Tanzanie), západní Evropě, USA i v Jižní Americe (Peru). Po přečtení této téměř historické monografie o téměř pěsti stech stranách, naplněné fakty do nejjemnějších detailů vycházejících z autorčiny badatelské práce i osobních rozhovorů s lidmi ve zmíněných částech světa, získá čtenář pocit, že toho o 20. století vlastně před tím moc nevěděl. Přímějším tedy, že nedocenil, jak zásadní význam měla maoistické ideologie na formování světa v době studené války, ať už ve stínu soupeření dvou supervelmocí, nebo jim navzdory. A jaké dopady má i nadále, zejména v Číně a s jejím rostoucím vlivem i mimo ni.

Maoismus je komunistickou ideologií vycházející z marxismu-leninismus a Mao ce-tungova myšlení formovaného od 20. let 20. století. Zároveň byl maoismus i praxí KS Číny a zahraniční politiky ČLR od 50. let až do konce kulturní revoluce v roce 1976. Hlavní rysy této ideologie i praxe, které byly v různých pozměněných podobách tolik inspirativní pro různá hnutí po celém světě, jsou následující (v závorce návodné Maovy citáty):

  • ozbrojené povstání („politická moc vychází ze sudu střelného prachu“);
  • vleklá občanská válka („když nepřítel zaútočí, ustoupíme, když ustoupí, zaútočíme“);
  • podpora nejchudších rolníků proti bohatším vrstvám a městům („revoluce není žádný večírek“);
  • osvobození žen („ženy nesou polovinu nebes“);
  • společenský pokrok („služba lidu“);
  • linie mas a masová hnutí („ukažme na chyby, kritizujme nedostatky“);
  • boj proti kolonialismu a za zájmy třetího světa („praxe je jediným kritériem pravdy“).

Do významnějšího povědomí mimo Čínu se maoismus dostal díky knize „Red Star Over China“ z roku 1937 z pera amerického novináře Edgara Snowa, jehož životní pouť a rozhovory s Mao ce-tungem v Jenanu autorka detailně popisuje. Již samotné vidání a propagace této knihy byly prvním mistrovským propagandistickým kouskem čínských komunistů. Následující kapitoly věnované Číně v době velkého skoku a kulturního revoluce nejsou oproti jiným knihám mapujícím dějiny ČLR tolik objevné. Přidanou hodnotou knihy lze spatřovat zejména v jejím důrazu na globální projevy a odnože maoismu, z nichž mnohé byly velmi překvapující, protichůdné a plné historických paradoxů. Maoistická Čína inspirovala nebo určitých způsobem doprovázela velmi rozličné procesy po celém světe: antiapartheidní hnutí v několika afrických zemích, antikolonialismus v Indonésii, dále hnutí za občanská práva amerických černochů v USA, revoltu studentů a společenskou liberalizaci v západní Evropě, brutální diktaturu Rudých Khmerů v Kambodži, krvavou občanskou válku v Peru (Světlá stezka) či vládu v Nepálu po svržení monarchie. Všechny tyto procesy a jejich aktéři se v nějaké míře zaštitovali Maem a maoismem a dostávali určitou formu, velkou, malou či jen symbolickou podporu od ČLR. Tato podpora sahala od dodávek zbraní a vojenských školitelů do Afriky, přes hostitelství maoistů z Evropy a Ameriky v Číně a jejich finanční podporu až po velmi vlažný postoj Pekingu vůči vládnoucím „maoistům“ v Nepálu.

Se skutečnou situací v Číně měly tyto procesy společného jen pramálo. Naopak měly jeden společný rys: idealizaci kulturní revoluce a její bezbřehý obdiv a vnímání Číny jako té pravé komunistického země poté, co se SSSR stal revizionistickou velmocí. V tomto kontextu lze knize vytknout, že zcela opomněla Albánii 60. až 70. let, která se ve vlastní izolaci orientovala na maoistickou Čínu a dostávalo se jí od Číny také podpory.

Pro dobrou ilustraci zmíněných dějinných paradoxů maoismu mohou posloužit dva následující příklady.

Za prvé, případ italského maoisty Alda Brandiraliho. Ten v roce 1968 založil Svaz italských komunistů, plně inspirovaný myšlením „Velkého kormidelníka“ a kulturní revolucí. V průběhu 70. let tato organizace narůstala a v Itálii organizovala řadu pompézních akcí, včetně pochodů s portréty Maa, rudými knížkami apod. Zároveň velmi tvrdě kontrolovala soukromý život (včetně sexuálního) i majetek svých členů. Nakonec vyšlo najevo, že „italský Mao“ Brandirali si za peníze členů koupil luxusní auto. Byl z hnutí vyloučen, přestoupil na katolicismus a nakonec skončil jako ministr ve vládě Silvia Berlusconiho.

Za druhé, povstání indických Naxalitů, jež se táhlo desítky let až do druhého desetiletí 21. století. Toto hnutí v Indii reprezentovalo zájmy etnických menšin a skupin na okraji post-kastovní indické společnosti ve východních a centrálních částech země, zejména ve státě Chhattisgarh. Hlavní aktivitou hnutí bylo ozbrojené povstání proti těžebním aktivitám a drancování životního prostředí ze strany „vykořisťujících kapitalistických firem“ v oblasti. Jeden čas dokonce indická vláda považovala toto hnutí za největší bezpečnostní hrozbu pro zemi, zejména proto, že ohrožovalo silné ekonomické zájmy. Paradoxem je, že hlavním odběratelem vytěženého bauxitu byla Čína. Dalším velkým paradoxem je, že se Čína stala inspirací pro hnutí za práva etnických menšin, a to vzhledem k tomu, jak sama nakládá s menšinami.

Závěr knihy je věnován současné „maoizující“ Číně. Autorka se zamýšlí nad tím, do jaké míry zažívá Čína pod vedením Si Ťin-pchinga maoistický „revival“. Dochází k závěru, že ČLR nikdy nepřestala být maoistickým státem, pokud vezmeme v úvahu aspekt všemocné a vše kontrolující strany. Nicméně, v éře kolektivního vedení (od Tengovy éry až po prezidenta Chu Ťin-tchaa, který dovládl v roce 2012) byl maoismus jako rebelující ideologie zatlačen do pozadí jako „levicová úchylka“ snažící se znovunastolit chaos kulturní revoluce. Pochopitelně ale nikdy nebyla zpochybňována autorita zakladatele ČLR jako takového, jen se tolik nepropagovaly jeho myšlenky. To vše se začalo měnit od roku 2008 nejprve v Čchung-čchingu, kde místní stranický šéf Po Si-laj experimentoval s neo-maoismem. Jeho kampaně (nejen) proti korupci připomínali kampaně v ČLR 50. až 70. let. Po se v roce 2013 stal paradoxně obětí jiného neo-Maoisty, současného generálního tajemníka Si Ťin-pchinga. Ten sice Po Si-laje poslal za mříže kvůli právě kvůli korupci (a jeho ženu za vraždu britského diplomata), ale do značné míry převzal jeho know-how. Maoismus a vláda jednoho „Velkého kormidelníka“ se opět dostala do popředí jako hlavní rys Komunistické strany Číny. Siův kult osobnosti je postaven na legitimitě kultu osobnosti Mao ce-tunga, byť v quasi-kapitalismu dnešní Číny může nabírat někdy až groteskních a komerčních podob. Jedno je ale jisté: maoismus ještě ani bezmála půlstoletí po smrti svého zakladatele neřekl své poslední slovo.

Autor: Lukáš Pachta | pondělí 12.12.2022 15:09 | karma článku: 7.82 | přečteno: 221x

Další články blogera

Lukáš Pachta

Čínská lidová republika na Tchaj-wanu?

V poslední době světové politiky a veřejnost straší představa, že by se Čína mohla zmocnit silou Tchaj-wanu, který považuje za svou provincii se separatistickou vládou.

12.5.2023 v 17:33 | Karma článku: 8.17 | Přečteno: 296 | Diskuse

Lukáš Pachta

Dodatek ke knize Sofiin svět

Patřím mezi velké množství lidí, kteří mají velmi rádi knihu Sofiin svět norského autora Josteina Gaardera. Nedávno jsem začal tohoto průvodce pro děti dějinami filosofie předčítat své dceři, která se jmenuje také Sofie.

8.8.2022 v 12:28 | Karma článku: 7.06 | Přečteno: 203 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 11.89 | Přečteno: 110 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 23.90 | Přečteno: 510 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.42 | Přečteno: 188 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 289 | Diskuse
Počet článků 48 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1012

Politolog, specialista na mezinárodní politiku a Evropskou unii.

Studoval jsem na Institutu politických studií v Paříži a působil jsem mimo jiné jako výzkumník v Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM či poradce europoslankyně Jany Hybáškové. Nyní pracuji v Evropském parlamentu. Zabývám se historií a mezinárodní politikou, evropskou integrací, současnou Čínou a Tchaj-wanem.

Kontakt: lukas.pachta@ep.europa.eu

 

Seznam rubrik

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...