Dodatek ke knize Sofiin svět

Patřím mezi velké množství lidí, kteří mají velmi rádi knihu Sofiin svět norského autora Josteina Gaardera. Nedávno jsem začal tohoto průvodce pro děti dějinami filosofie předčítat své dceři, která se jmenuje také Sofie.

Má narozeniny úplně ve stejný den jako Sofie Amundsenová, hrdinka v knize. Všiml jsem, že mezi filosofickými dopisy Alberta Knoxe, jakkoli jsou obsáhlé, chybí dostatečné zmínky o východních filosofii a náboženství. Rozhodl jsem se tento drobný „evropocentristický“ nedostatek knihy trochu napravit a napsal jsem své dceři dopis v duchu dopisů Alberta Knoxe pro Sofii. Nabízím vám jej k přečetní.

 

Milá Sofie,

asi tě tento dopis překvapí. Momentálně jsi táboře, takže mám dost času, abych ti napsal pár řádek. Probíráme spolu filozofii od mýtů, přes starověké Řecko a brzy se dostaneme i do středověku a k moderní filozofii. To bude určitě velmi zajímavé. Doufám, že tvůj táta vydrží a bude ti dál mé dopisy sebrané v knize „Sofiin svět“ i nadále číst.

Do knihy se ale nedostal jeden podstatný. Týká se východní filosofie a náboženství – Indie a Číny. Dovol mi tento nedostatek trochu napravit a napsat ti pár odstavců o tom, co se do knihy nedostalo. Tak se do toho pusťme.

Říká se, že hinduismus je nejstarší světové náboženství. Indické mýty a představy o bozích skutečně sahají až někam do doby starého Egypta a fascinující je, že vydržely dodnes. Ve starověké Indii ale bylo myšlení obrovsky rozmanité, podobně jako v Řecku. Najdeme tam zastánce stvoření, zastánce teorie, že vše trvá věčně. V rámci hinduismu, který je spíše než jedno náboženství takovým shlukem různých věrouk, představ a rituálů, najdeme zastánce mnohobožství (těch je většina), ale i lidi věřící v jednoho boha, nebo dokonce ateisty a materialisty. Indie je fascinující duchovní svět, jehož hloubku začali lidé v Evropě objevovat teprve nedávno. Někteří lidé se dokonce domnívají, že i Ježíš z Nazaretu se mohl v Indii inspirovat ke svým krásným a v jeho okolí převratným myšlenkám, o kterých si čteme v evangeliích.

Dnes je z Indie, kromě jídla populární zejména jóga, ajurvéda a další věci, které nám zápaďanům pomáhají alespoň poodkrýt závoj tajemství indické civilizace.

V Indii lidé vesměs věří ve všeobjímající princip „brahman“. Také odpradávna věří (a mají pro to „důkazy“) v reinkarnaci. Je to krásná myšlenka a můžeme ji chápat různě. Buď že se znovu narodí ten samý člověk, anebo že jen část z jeho duše, vědomí nebo čehokoli jiného se nějak přetransformuje do jiné existence. Toto druhé pojetí je mi osobně bližší, neboť se s ním dá hezky pracovat a je docela v souladu i s racionálním myšlením (např. něco na způsob zákona zachování energie ve fyzice). Tedy, alespoň si to myslím. Každopádně indická společnost starověku měla i své stinné stránky. Nejvýznamnější z nich byl systém kast. Lidé ve společnosti byli rozřazeni podle toho, do které kasty se narodili. Dělili se od shora dolů na kněží, vládce a válečníky, řemeslníky a zemědělce. Úplně vespod a mimo kasty byli chudáci „nedotknutelní“.

Tento systém byl plný lidského utrpení. Toho si všiml mladý princ Siddhártha, který žil na území dnešního Nepálu v 5. století před naším letopočtem. Siddhártha byl natolik plný soucitu, že se rozhodl opustit svůj přepych a toto lidské utrpení překonat ve prospěch všech bytostí. Po dlouhé cestě, během které málem zemřel vyčerpáním, dosáhl uvědomění, nebo probuzení (odtud označení „Buddha“, což znamená probuzený). Podobně jako Platón i on pochopil, že realita kolem nás a její vnímání jsou složené svým způsobem z iluzorních jevů, které jsou ale podle Buddhy ze své podstaty pomíjivé. Pravá podstata věcí leží někde hlouběji a je spojená s naší myslí. Podobně jako Platón (každý ale svým způsobem) viděl řešení v osvobození se od připoutanosti k těmto jevům. Nechtěl ale zakládat žádný stát filosofů, kteří by lidem správně vládli a učili je to. Pracoval na individuální úrovni – pochopil, že každý člověk, muž, žena, dítě, a z jakékoli kasty, má v sobě potenciál tohoto „probuzení“. Cesta k němu vede, stručně řečeno, přes morální, etický život a meditaci. Jistý způsob odříkání je také nutný, ale jen v rozumné míře. Myslím, že dnes, kdy čelíme klimatické krizi, by určitá skromnost z pohledu majetku a spotřeby lidem jako celku velmi pomohla.

Buddha, ač sám sebe nikdy nepovažoval za boha, ale zcela obyčejného člověka, paradoxně založil jedno z největších světových náboženství. Lidé hlavně v Asii Buddhu uctívají jako učitele a věří, že jeho učení jim pomůže k lepšímu životu. Když se buddhismus dostal do Číny, někdy kolem 5. století našeho letopočtu, nádherně tam splynul s tamější filosofií, jež se nazývá taoismus. Taoismus vnímá přírodu, svět, člověka jako jeden harmonický celek. Buddhismus spolu s taoismem jsou dohromady krásným návodem, jak překonat vlastní ego a uvědomit si, jak moc jsme my lidé a vše živé součástí jednoho celku, jak jsme provázání navzájem. Díky tvému vědeckému uvažování, Sofie, víš, že každý člověk je sám o sobě takovým ekosystémem (např. pro bakterie a někdy – bohužel – i jiné tvory) a že každý atom v našem těle byl kdysi součástí hvězdného prachu. Principy, které řídí tento svět a vesmír, můžeme nazývat jako tao nebo brahman, ale to je vlastně jedno. Důležité je mít otevřenou mysl, vnímat svět plnými doušky, myslet na druhé, žít naplno a nebát se smrti, kterou to nekončí.

Teď se spolu vydáme na další putování filosofií.

Tvůj Alberto Knox

Autor: Lukáš Pachta | pondělí 8.8.2022 12:28 | karma článku: 7,06 | přečteno: 204x
  • Další články autora

Lukáš Pachta

Čínská lidová republika na Tchaj-wanu?

V poslední době světové politiky a veřejnost straší představa, že by se Čína mohla zmocnit silou Tchaj-wanu, který považuje za svou provincii se separatistickou vládou.

12.5.2023 v 17:33 | Karma: 8,56 | Přečteno: 297x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Pachta

Maoismus: podceňovaný hybatel světových dějin i současné Číny (recenze)

Britská sinoložka, Julia Lowell, která píše o Číně i pro deník The Guardian, nám nabízí fascinující alternativní historii 20. století s velký významem pro pochopení současné Číny.

12.12.2022 v 15:09 | Karma: 8,28 | Přečteno: 224x | Diskuse| Věda

Lukáš Pachta

Mulan: Disney na horké čínské půdě

Čína je na vzestupu, ať se nám to líbí, či ne. Projevuje se to i v kinematografii. Čína už má na filmovém plátně své vesmírné zachránce lidstva (The Wandering Earth) i „Jamese Bonda“ (Wolf Warrior) ve službách komunistické strany.

15.10.2020 v 10:20 | Karma: 8,10 | Přečteno: 267x | Diskuse| Kultura

Lukáš Pachta

Čína je pro EU „systémovým rivalem“

Evropská unie se připravuje na to, že Čína pro ni nebude strategickým partnerem, ale systémovým rivalem.

21.9.2020 v 10:07 | Karma: 10,21 | Přečteno: 275x | Diskuse| Politika

Lukáš Pachta

Čínská medicína na naši naivitu

Kdybychom parafrázovali Jimmyho Cartera a jeho výrok o SSSR v důsledku invaze do Afghánistánu, tak o Číně jsme se toho za poslední měsíce dozvěděli více, než za desítky let před tím.

9.6.2020 v 8:51 | Karma: 38,39 | Přečteno: 7089x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:51

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Moderátorka Porupková ukázala jizvu v dekoltu a promluvila o rakovině

25. dubna 2024  10:48

Moderátorka zpráv FTV Prima Soňa Porupková (34) se na sociální síti svěřila fanouškům s tím, že má...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Šéf sněmovny Johnson přišel na univerzitu podpořit Židy, dav na něj bučel

25. dubna 2024  10:41

Studenti newyorské Kolumbijské univerzity ve středu pokřikovali a bučeli na předsedu Sněmovny...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1013x
Politolog, specialista na mezinárodní politiku a Evropskou unii.

Studoval jsem na Institutu politických studií v Paříži a působil jsem mimo jiné jako výzkumník v Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM či poradce europoslankyně Jany Hybáškové. Nyní pracuji v Evropském parlamentu. Zabývám se historií a mezinárodní politikou, evropskou integrací, současnou Čínou a Tchaj-wanem.

Kontakt: lukas.pachta@ep.europa.eu

 

Seznam rubrik