Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mulan: Disney na horké čínské půdě

Čína je na vzestupu, ať se nám to líbí, či ne. Projevuje se to i v kinematografii. Čína už má na filmovém plátně své vesmírné zachránce lidstva (The Wandering Earth) i „Jamese Bonda“ (Wolf Warrior) ve službách komunistické strany.

Přes veškerý pokrok, který Čína v mnoha sférách činí, působí však čínské velkofilmy v kategorii kasovních trháků pořád spíše béčkovým dojmem. Čínské publikum je ale obrovské, takže točit filmy pro ně se vyplatí. Na to vsadilo i studio Disney, když vyrobilo film Mulan, který je nyní v kinech. Mulan (???) je tradiční čínský básnický příběh o dívce válečnici a remake předešlého animovaného filmu, rovněž od Disneyho. Tentokrát je ale pojatý velkolepěji. Očekávání byla veliká, ale film čelí velkým problémům hned od počátku. A to i přesto, že je ve svém žánru poměrně zdařilý a nabízí pěknou podívanou, pokud jde o bojové scény.

Pompézní entrée do kin filmu o čínské legendě zničila totiž ironií osudu „čínská chřipka“. Film měl mít premiéru již na jaře 2020, ale vše bylo odloženo kvůli pandemii a i nyní je návštěvnost kin velmi malá oproti normálu. V Asii sice film vydělává dobře, ale v Evropě a USA to nebude tak slavné.

Čínskému publiku se ale film údajně moc nelíbí, přestože - nebo právě protože - do něj údajně čínští cenzoři dost zasahovali. Číňanům se nezamlouvá, že stereotypně pojímá starodávné čínské reálie. Ve filmu se míchají styly staveb či oblékání takovým způsobem, jako kdyby se v evropském historickém filmu mísili středověcí rytíři s dámami oblečenými podle módy baroka. Pokud je ale pravda, že čínští cenzoři nechtěli, aby byl film zasazen do historického rámce příběhu o Mulan  (období Severní Wej v 5. století n. l.), pak není možné tvůrcům vyčítat historické nepřesnosti. Co čínskému diváku zvedá obočí, ten člověk na západě ani nepostřehne.

Číňany možná také pobouřila směs feminismu a konfucianismu, kterou je děj filmu a hlavně jeho závěr prodchnut. Kulturní puristy by tyto prvky mohly urazit, ale hollywoodský film, který pojednává o fiktivní hrdince, takový přístup snadno snese. Čínská kritika tak trochu zavání uraženou ješitností, že jejich slavnou legendu zpracovali Američané poměrně kvalitně.

Na západě ale film potkala rána úplně jiného typu, která v Číně nehrozí: bojkot z důvodu lidských práv. Iniciativa přišla přesněji řečeno od hongkongských aktivistů, kteří jsou právem rozhořčeni, že představitelka hlavní role, americká herečka čínského původu Liou I-fej, totiž podpořila násilí proti demonstrantům v Hongkongu. Těžko říct, proč tak činila, ale od představitelky role „zachránkyně čínské dynastie a územní jednoty“ to byla pro zkoušený Hongkong těžká rána.

Nejdramatičtější diskuse se ale odehrávají kolem faktu, že se film natáčel v autonomní oblasti Sin-ťiang na severozápadě Číny. Tento region obývají muslimští Ujgurové, kteří již několik let čelí čínské persekuci, která má podobu koncentračních táborů, zatýkání, poprav a sledování obyvatelstva. V závěrečných titulcích tvůrci filmu děkují čínským bezpečnostním orgánům ve městě Turpan v Sin-ťiangu za spolupráci. To právem vyvolává pozdvižení. Je to jako kdyby ve 30. letech Američané natáčeli film v Bavorsku poblíž tábora Dachau a v titulcích by bylo poděkování místní pobočce Gestapa. Velký americko-čínský kulturní počin se tak natáčel v místech, kde podle mnohých odborníků dochází ke kulturní genocidě. Proč jen Disney nezůstal u Hvězdných válek? Tam sice dochází k vyhlazování celých planet, ale zcela v rovině sci-fi a bez reálných kontur drastické čínské současnosti.

Autor: Lukáš Pachta | čtvrtek 15.10.2020 10:20 | karma článku: 8,10 | přečteno: 267x
  • Další články autora

Lukáš Pachta

Čínská lidová republika na Tchaj-wanu?

V poslední době světové politiky a veřejnost straší představa, že by se Čína mohla zmocnit silou Tchaj-wanu, který považuje za svou provincii se separatistickou vládou.

12.5.2023 v 17:33 | Karma: 8,56 | Přečteno: 297x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Pachta

Maoismus: podceňovaný hybatel světových dějin i současné Číny (recenze)

Britská sinoložka, Julia Lowell, která píše o Číně i pro deník The Guardian, nám nabízí fascinující alternativní historii 20. století s velký významem pro pochopení současné Číny.

12.12.2022 v 15:09 | Karma: 8,28 | Přečteno: 226x | Diskuse| Věda

Lukáš Pachta

Dodatek ke knize Sofiin svět

Patřím mezi velké množství lidí, kteří mají velmi rádi knihu Sofiin svět norského autora Josteina Gaardera. Nedávno jsem začal tohoto průvodce pro děti dějinami filosofie předčítat své dceři, která se jmenuje také Sofie.

8.8.2022 v 12:28 | Karma: 7,06 | Přečteno: 204x | Diskuse| Poezie a próza

Lukáš Pachta

Čína je pro EU „systémovým rivalem“

Evropská unie se připravuje na to, že Čína pro ni nebude strategickým partnerem, ale systémovým rivalem.

21.9.2020 v 10:07 | Karma: 10,21 | Přečteno: 275x | Diskuse| Politika

Lukáš Pachta

Čínská medicína na naši naivitu

Kdybychom parafrázovali Jimmyho Cartera a jeho výrok o SSSR v důsledku invaze do Afghánistánu, tak o Číně jsme se toho za poslední měsíce dozvěděli více, než za desítky let před tím.

9.6.2020 v 8:51 | Karma: 38,39 | Přečteno: 7089x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1013x
Politolog, specialista na mezinárodní politiku a Evropskou unii.

Studoval jsem na Institutu politických studií v Paříži a působil jsem mimo jiné jako výzkumník v Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM či poradce europoslankyně Jany Hybáškové. Nyní pracuji v Evropském parlamentu. Zabývám se historií a mezinárodní politikou, evropskou integrací, současnou Čínou a Tchaj-wanem.

Kontakt: lukas.pachta@ep.europa.eu

 

Seznam rubrik