Výročí masakru Tchien-an-men se blíží, Čína zostřuje kontrolu na školách a univerzitách

2. 04. 2019 10:51:56
Letos v červnu uplyne 30 let od masakru studentů na náměstí Tchien-an-men v Pekingu. Touto smutnou událostí skončila hnutí studentů, které navazovalo na období volnějšího myšlení na univerzitách v 80. letech

Není tedy divu, že čínská vláda a představitelé strany mají v hledáčku právě školy a univerzity, pokud chtějí předejít tomu, aby se na tyto události jakkoli vzpomínalo. Veřejně hovořit o tom, co se 4. června 1989 v Pekingu přihodilo, je nemyslitelné a dlužno říct, že mnoho Číňanů o tom ani nic netuší.
Největší pozornost je zaměřena na prestižní Pekingskou univerzitu (Pej-ťing Ta-süe). Zde nejvíce hrozí volnomyšlenkářství a šíření z pohledu čínských vládců „podvratných a západních myšlenek“. Již v roce 2013 z univerzity musel odejít ekonom Sie Jie-liang, který byl otevřeně kritický vůči vládě a straně a hájil demokratické hodnoty.

Nejen na této, ale i dalších čínských univerzitách od té doby dochází k utužování politické kontroly, zejména prostřednictvím větší kontroly projevů studentů na internetu a nahrazování lidí ve vedení. Akademici musí dát vesměs přednost stranickým kádrům. Na univerzitách působí zástupci všemocné národní dozorčí komise, která byla původně zřízena pro boj s korupcí ve straně. Její lidé ale na univerzitách monitorují, zda se vyučující nedopouštějí z jejich pohledu nevhodných komentářů.
Ani nižší školství není ušetřeno, právě naopak. Prezident a generální tajemník strany, Si Ťin-pching, nedávno (18. března 2019) hovořil na sympoziu učitelů politické teorie a ideologie v Pekingu. Zde vyslal učitelům v zemi jasný signál, že vedení ČLR nebude tolerovat „falešné názory“ a odklon od nově nastolovaných dogmatických linií. Zároveň zdůraznil význam politické a ideologické výchovy na školách. Ta podle něj má bránit šířit „západních myšlenek“, posilovat patriotismus v duchu konceptu „socialismu s čínskými rysy“ (Čung kuo tche-se še-chuej-ču-i).

Současné vedení ČLR se v rámci širšího úsilí na utužení režimu rozhodlo i celkové posílení ideologie. Do kurzu se opět dostávají myšlenky Mao Ce-tunga a Karla Marxe, které po nějakou dobu ležely spíše ve výkladní skříni, byť pozlacené.

Čína si minulý rok připomněla 200. výročí narození Karla Marxe. Jeho rodišti, německému Trevíru, darovala velkou sochu Marxe. Příslušné ceremonie se zúčastnil i předseda Evropské komise, J. C. Juncker, za což byl ze strany četných liberálních a pravicových politiků v Evropě velmi kritizován. Pro mládež v Číně vznikl několikadílný kreslený seriál o životě Karla Marxe s názvem „Vůdce“.

Rudá dynastie se zkrátka vrací ke svým kořenům, což můžeme chápat i jako projev celkového myšlenkového znejistění.

Psáno pro server sinopsis.cz

Autor: Lukáš Pachta | úterý 2.4.2019 10:51 | karma článku: 16.22 | přečteno: 256x

Další články blogera

Lukáš Pachta

Čínská lidová republika na Tchaj-wanu?

V poslední době světové politiky a veřejnost straší představa, že by se Čína mohla zmocnit silou Tchaj-wanu, který považuje za svou provincii se separatistickou vládou.

12.5.2023 v 17:33 | Karma článku: 8.17 | Přečteno: 296 | Diskuse

Lukáš Pachta

Maoismus: podceňovaný hybatel světových dějin i současné Číny (recenze)

Britská sinoložka, Julia Lowell, která píše o Číně i pro deník The Guardian, nám nabízí fascinující alternativní historii 20. století s velký významem pro pochopení současné Číny.

12.12.2022 v 15:09 | Karma článku: 7.82 | Přečteno: 221 | Diskuse

Lukáš Pachta

Dodatek ke knize Sofiin svět

Patřím mezi velké množství lidí, kteří mají velmi rádi knihu Sofiin svět norského autora Josteina Gaardera. Nedávno jsem začal tohoto průvodce pro děti dějinami filosofie předčítat své dceři, která se jmenuje také Sofie.

8.8.2022 v 12:28 | Karma článku: 7.06 | Přečteno: 203 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 15.25 | Přečteno: 200 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 501 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 48 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1012

Politolog, specialista na mezinárodní politiku a Evropskou unii.

Studoval jsem na Institutu politických studií v Paříži a působil jsem mimo jiné jako výzkumník v Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM či poradce europoslankyně Jany Hybáškové. Nyní pracuji v Evropském parlamentu. Zabývám se historií a mezinárodní politikou, evropskou integrací, současnou Čínou a Tchaj-wanem.

Kontakt: lukas.pachta@ep.europa.eu

 

Seznam rubrik

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...