Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

EP: Vztahy mezi Čínou a Tchaj-wanu je nutné řešit dohodou a mírovým způsobem

Minulou středu (30. 1. 2019) Evropský parlament vůbec poprvé na plénu řešil otázka vztahů mezi Čínou a Tchaj-wanem.

Z podnětu frakcí EPP (Evropské lidové strany) a ECR (Evropští konzervativci a reformisté) byla tato otázka zařazena jako výsostné zahraničněpolitické téma pro debatu s vysokou představitelkou EU pro zahraniční politiku F. Mogherini. Poslanci reagovali na zhoršené vztahy v Tchajwanské úžině a nedávné výroky čínského prezidenta v rámci projevu začátkem ledna 2019 a chtěli k určité reakci přimět i vysokou představitelku, přestože její mluvčí již dříve vyjádřil podporu zachování „tchajwanského způsobu vládnutí“ při respektu politiky „jedné Číny“.

Vedení ČLR každých deset let (počínaje rokem 1979) se začátkem ledna obrací ke „spoluobčanům na Tchaj-wanu“. Ještě v roce 2009 prezident Chu Ťin-tchao hovořil o pragmatickém řešení sporů a postupném narovnání situace. Letos prezident Si Ťin-pching mluvil velmi jednoznačně o tom, že Tchaj-wan bude sloučen s Čínou a za tímto účelem nevyloučil ani použití síly ze strany ČLR. Vůdce Číny hovořil za účasti členů politbyra komunistické strany a celkové aranžmá projevu bylo takové, že tentokrát to Čína myslí opravdu vážně.

Vojenské kapacity Číny se pochopitelně za deset let velmi zlepšily, takže může vojenskou silou hrozit reálněji. Válka s Tchaj-wanem a riziko konfliktu s USA by ale Číně zasadily těžkou ránu na poli ekonomiky i prestiže. Tchaj-wan má kapacity vojensky zdecimovat čínské jihovýchodní pobřeží a zemi uvrhnout ekonomicky o desítky let zpět. To si Čína nemůže dovolit a vědí to i nejbláznivější generálové ČLOA. Z těchto důvodů se asi okamžité války bát nemusíme, ale musíme být připraveni na každou eventualitu. Války mohou vzniknout i důsledkem nechtěných událostí. Nebo pokud by čínské vedení potřebovalo odklonit pozornost od domácích problémů.  

Reakce Tchaj-wanu byla jednoznačná. Tchajwanská prezidenta Cchai Jing-wen jednoznačně odmítla formuli „jedna země, dva systémy“. Prohlásila, že takový je „konsensus lidí na Tchaj-wanu“, včetně těch, kteří explicitně uznávají na „pekingský konsensus“ o jedné Číně z roku 1992. Otázkou ale je, do jaké míry lze agresivnější tón čínského vedení spojovat s listopadovými místními volbami na Tchaj-wanu. V nich drtivě prohrála vládní DPP, která je opatrnou zastánkyní tchajwanské nezávislosti. Voliči ale volili starosty a vládu trestali maximálně za národní ekonomickou politiku. Těžko lze tvrdit, že by vztah k Číně hrál v těchto volbách zásadnější roli. Paralelně s těmito volbami probíhalo i deset referend na nejrůznější témata. Z pohledu vztahů s Čínou bylo nejcitlivější referendum o názvu reprezentace Tchaj-wanu na mezinárodních sportovních událostech. Vláda si dělala naděje, že na Olympijských hrách v Tokiu v roce 2020 bude ostrovní reprezentace vystupovat pod označením „Taiwan“, a nikoli jako doposud „Chinese Taipei“. 56 % voličů takový návrh zamítlo. Zjevně si nepřáli si, aby bylo téma sportu zpolitizováno a respektovali skutečnost, že název olympijského týmu musí schválit Mezinárodní olympijský výbor. Proti změně názvu týmu se postavila i většina samotných sportovců.

Čína většinou ostře reaguje na tchajwanské projevy nezávislosti. Výsledek voleb a referend takovým projevem, ale s čínského pohledu již samotné svobodné volby projevem svébytnosti jsou.

Z evropských zemí se proti čínskému agresivnímu tónu nejostřeji vymezilo Německo. Jeho ministr zahraničí Heiko Maas při projevu v Bundestagu jednoznačně odmítl hrozbu použití síly na Dálném východě a vyzval v této souvislosti k jednotnému postoji EU. Paradoxně je to právě Německo, které má s Čínou nejužší obchodní vztahy z celé EU. Dokazuje to, že ekonomická spolupráce s Čínou nemusí nutně vést k servilitě vůči Pekingu.

Na debatě v Evropském parlamentu nakonec vysoká představitelka Mogherini nebyla. Zastupoval ji kyperský komisař, Christos Stylianides, pocházející ze země, která je známá jako spíše pročínská. Hovořil o nutnosti mírových vztahů v úžině, ale slova čínského prezidenta nijak výrazněji neodsoudil. Pravicové frakce EPP a ECR a liberálové z ALDE se za Tchaj-wan postavili jednoznačněji. Hovořili o tom, že Tchaj-wan si zaslouží ochranu a že slova čínského prezidenta šla „za hranu toho, co jsme doposud vnímali jako udržování status quo“. Předseda Delegace EP pro vztahy s ČLR, Jo Leinen ze socialistické frakce, rovněž odmítl užití síly vůči Tchaj-wanu, ale vyjádřil pochopení pro čínskou snahu nedovolit, aby byl „Tchaj-wan nástrojem politiky USA vůči Číně“. Také zopakoval, že Evropská unie uznává politiku jedné Číny. Z českých poslanců vystoupila v debatě pouze Michaela Šojdrová z KDU-ČSL, která je členkou neformální delegace pro vztahy EP-Tchaj-wan. Ve svém projevu se zastala Tchaj-wanu a jeho práva na samostatnou existenci, neboť „podobně jako EU vyznává hodnoty lidských práv a demokracie“.

Psáno pro server sinopsis.cz

Autor: Lukáš Pachta | pondělí 4.2.2019 9:37 | karma článku: 7,18 | přečteno: 191x
  • Další články autora

Lukáš Pachta

Čínská lidová republika na Tchaj-wanu?

V poslední době světové politiky a veřejnost straší představa, že by se Čína mohla zmocnit silou Tchaj-wanu, který považuje za svou provincii se separatistickou vládou.

12.5.2023 v 17:33 | Karma: 8,56 | Přečteno: 297x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Pachta

Maoismus: podceňovaný hybatel světových dějin i současné Číny (recenze)

Britská sinoložka, Julia Lowell, která píše o Číně i pro deník The Guardian, nám nabízí fascinující alternativní historii 20. století s velký významem pro pochopení současné Číny.

12.12.2022 v 15:09 | Karma: 8,28 | Přečteno: 224x | Diskuse| Věda

Lukáš Pachta

Dodatek ke knize Sofiin svět

Patřím mezi velké množství lidí, kteří mají velmi rádi knihu Sofiin svět norského autora Josteina Gaardera. Nedávno jsem začal tohoto průvodce pro děti dějinami filosofie předčítat své dceři, která se jmenuje také Sofie.

8.8.2022 v 12:28 | Karma: 7,06 | Přečteno: 204x | Diskuse| Poezie a próza

Lukáš Pachta

Mulan: Disney na horké čínské půdě

Čína je na vzestupu, ať se nám to líbí, či ne. Projevuje se to i v kinematografii. Čína už má na filmovém plátně své vesmírné zachránce lidstva (The Wandering Earth) i „Jamese Bonda“ (Wolf Warrior) ve službách komunistické strany.

15.10.2020 v 10:20 | Karma: 8,10 | Přečteno: 267x | Diskuse| Kultura

Lukáš Pachta

Čína je pro EU „systémovým rivalem“

Evropská unie se připravuje na to, že Čína pro ni nebude strategickým partnerem, ale systémovým rivalem.

21.9.2020 v 10:07 | Karma: 10,21 | Přečteno: 275x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1013x
Politolog, specialista na mezinárodní politiku a Evropskou unii.

Studoval jsem na Institutu politických studií v Paříži a působil jsem mimo jiné jako výzkumník v Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM či poradce europoslankyně Jany Hybáškové. Nyní pracuji v Evropském parlamentu. Zabývám se historií a mezinárodní politikou, evropskou integrací, současnou Čínou a Tchaj-wanem.

Kontakt: lukas.pachta@ep.europa.eu

 

Seznam rubrik