Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Máme mít strach z islámu?

Teror Islámského státu opět rozvířil debaty o tom, do jaké míry představuje islám jako takový nebezpečí, zda je ze své povahy radikální a nesnášenlivý či zda je vše jenom brutální překroucení jinak mírumilovného náboženství.

Pravda je, jak tomu obyčejně bývá, někde uprostřed. Je jistě nesprávné tvrdit, že Islámský stát reprezentuje islám v celé jeho šíři, ale stejně tak je pomýlené a přehnaně politicky korektní tvrdit, že Islámský stát nemá s islámem nic společného a že islamistický terorismus a islamismus jako ideologie nemá v islámu oporu.

 

Z jednotlivých muslimů, kterých je na světě miliarda a půl a představují celkem mírumilovnou většinu i v takových zemích, jako je Indonésie či Malajsie, strach mít jistě nemusíme. Jsou to lidé jako my, i oni mají své obavy a potřeby a touhu být šťastní. To platí i pro uprchlíky a imigranty, kteří prchají do Evropy před válkou, nebo jdou prostě a jednoduše za lepším.

 

Jinak je to ale s islámem jako fenoménem ovládajícím masy lidí – nově i přes sociální sítě –, a majícího jasný expanzionistický a politický nárok, který je mu inherentní vzhledem k jeho vzniku a vývoji v 7. století n. l.

 

Prorok Muhammad ve své době reagoval na společenskou a politickou krizi svého národa a při zjevné inspiraci z judaismu a křesťanství svým soukmenovcům přinesl monoteistický systém, který v dané době a v prostředí arabských kmenů představoval relativní pokrok. Části Koránu „zjevené“ v mekkánském období jsou plné lásky k Bohu a lásky Boha ke svému stvoření a velmi připomínají ty nejhezčí pasáže Bible. Bohužel ty jsou nyní v Koránu až na konci. Pro organizaci muslimské společnosti mají bohužel větší význam ty části Koránu a tradice z prorokova života z tzv. období medínského, tj. po útěku z Mekky v roce 622. Zde Muhammad formuloval zásady společenského a politického systému, na svou dobu možná velmi pokrokového a efektivního, ale byl nucen přistoupit i ke krvavým bojům vůči svým nepřátelům - nevěřícím. V tomto kontextu se objevily i ty části Koránu, o které se opírá ozbrojený džihád. Brzy muslimové svými idejemi i mečem převážili a začala jejich ohromná expanze. To vše ve velmi krátkém období ani ne 30 let. I Bible, respektive Starý

zákon obsahuje řadu „násilných“ pasáží o bojích a vyhlazení nepřátel Hospodina. V tomto případě se však jedná o procesy zasazené do konkrétní dějinné situace Izraelitů a z této perspektivy jsou dnes také chápány a vykládány. V případě Koránu a islámu to tak není. Až na osvícené výjimky převažuje interpretace nedějinná a absolutní, tj. že vše je platné stejně nyní jako v minulosti nezávisle na kontextu. Odtud pak pramení těžko zpochybnitelný základ, o který se opírá radikální islám.

 

Jinými slovy, teologickými debatami radikální islám poražen být nemůže. Vždy bude mít svou poměrně legitimní pravdu. Je to začarovaný kruh - čím víc, proti němu bude Západ bojovat, tím víc se budou potvrzovat jeho apokalyptické vize o boji s nevěřícími. Jak z tohoto obludného kruhu ven?

 

Islám se jistě v mnohém od křesťanství liší, např. již zmíněným přirozeným nárokem ovládat politický prostor, zatímco politická moc křesťanské církve byla spíše doktrinální deviace. Určité analogii mezi současným islámským (a hlavně arabským) světem a ranně novověkou Evropou se ale nevyhneme. Tehdy byla bohužel církev, a to i ta reformovaná, nositelkou podobného tmářství jako dnes radikální islám. Islámský svět jistě čeká na svou vnitřní proměnu podobnou té, kterou si prošlo křesťanství a která jej připravila na dobu osvícenství. Islámská reformace jako taková sice už proběhla, ale vedla primárně k salafismu a wahhábismu, tj. v podstatě návratu ke kořenům. Uvnitř islámského světa musí dojít spíše k obrodě, který by navázala na intelektuální kvas doby Córdobského chalífátu a spustila by vlastní islámské osvícenství. Nad fanatismem musí převážit racionalita a humanismus a náboženství musí být odděleno od veřejné sféry. Teprve poté bude moci dobře koexistovat s moderní společností a být zdrojem pozitivních hodnot, jako tomu je v případě křesťanství v našem kontextu.

 

Arabský sekulární socialismus byl možná nadějným pokusem, ale i tak se jednalo o útlak a despocii, jenom jiného ražení. Držme všem muslimům palce, ať dokážou své náboženství vnitře reformovat a postupně dospějí k vlastní modernitě, jež bude odrážet jejich kulturu, ale bude zároveň respektovat individuální svobodu a lidská práva. Je to v zájmu nás všech.

Autor: Lukáš Pachta | pátek 18.12.2015 9:59 | karma článku: 8,47 | přečteno: 415x
  • Další články autora

Lukáš Pachta

Čínská lidová republika na Tchaj-wanu?

V poslední době světové politiky a veřejnost straší představa, že by se Čína mohla zmocnit silou Tchaj-wanu, který považuje za svou provincii se separatistickou vládou.

12.5.2023 v 17:33 | Karma: 8,56 | Přečteno: 297x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Pachta

Maoismus: podceňovaný hybatel světových dějin i současné Číny (recenze)

Britská sinoložka, Julia Lowell, která píše o Číně i pro deník The Guardian, nám nabízí fascinující alternativní historii 20. století s velký významem pro pochopení současné Číny.

12.12.2022 v 15:09 | Karma: 8,28 | Přečteno: 224x | Diskuse| Věda

Lukáš Pachta

Dodatek ke knize Sofiin svět

Patřím mezi velké množství lidí, kteří mají velmi rádi knihu Sofiin svět norského autora Josteina Gaardera. Nedávno jsem začal tohoto průvodce pro děti dějinami filosofie předčítat své dceři, která se jmenuje také Sofie.

8.8.2022 v 12:28 | Karma: 7,06 | Přečteno: 204x | Diskuse| Poezie a próza

Lukáš Pachta

Mulan: Disney na horké čínské půdě

Čína je na vzestupu, ať se nám to líbí, či ne. Projevuje se to i v kinematografii. Čína už má na filmovém plátně své vesmírné zachránce lidstva (The Wandering Earth) i „Jamese Bonda“ (Wolf Warrior) ve službách komunistické strany.

15.10.2020 v 10:20 | Karma: 8,10 | Přečteno: 267x | Diskuse| Kultura

Lukáš Pachta

Čína je pro EU „systémovým rivalem“

Evropská unie se připravuje na to, že Čína pro ni nebude strategickým partnerem, ale systémovým rivalem.

21.9.2020 v 10:07 | Karma: 10,21 | Přečteno: 275x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  17:53

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1013x
Politolog, specialista na mezinárodní politiku a Evropskou unii.

Studoval jsem na Institutu politických studií v Paříži a působil jsem mimo jiné jako výzkumník v Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM či poradce europoslankyně Jany Hybáškové. Nyní pracuji v Evropském parlamentu. Zabývám se historií a mezinárodní politikou, evropskou integrací, současnou Čínou a Tchaj-wanem.

Kontakt: lukas.pachta@ep.europa.eu

 

Seznam rubrik