Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čínský stranický deník: Západní demokracie je past

Dne 9. června 2014 vyšel v hlavním médiu Komunistické strany Číny, Lidovém deníku, (Žen-min ž´-pao), komentář, který okamžitě upoutal světovou pozornost, a to hned ze dvou důvodů. Zaprvé, názory vypouštěné do světa prostřednictvím Lidového deníku vždy odrážely mínění nejvyšších představitelů KSČ (myšleno Číny) a oznamovaly Číně a světu příští linii strany (např. editorial z dubna 1989 naznačoval silové řešení protestů na náměstí Nebeského klidu). Za druhé, obsah tohoto konkrétního komentáře jistě stojí za pozornost, mimo jiné právě v souvislosti s 25. výročím výše zmíněných událostí, ač na ně v textu chybí přímý odkaz. Jelikož světová média vesměs nabídla pouze výtažek z tohoto důležitého textu, rozhodl jsem se jej přeložit z čínštiny a dát českému čtenáři k dispozici v ucelené podobě. Mým cílem není šířit čínskou propagandu, ale zprostředkovat uvažování nejmocnější strany světa, které může leccos napovídat. Pro zájemce, plné znění článku v čínštině je k dispozici zde: http://paper.people.com.cn/rmrb/html/2014-06/09/nw.D110000renmrb_20140609_3-04.htm

Nové sídlo Lidového deníku v Pekingu si vysloužilo povést jedné z nejbizarnějších budov.brushduck.com

Buďme ostražití před pastí západní demokracie!

Ukrajinská krize ještě neskončila a politická situace v Thajsku je ještě více zamotaná. Je smutné sledovat, jak se v posledních několika měsících – od Kyjeva až po Bangkok – politika dělá na ulici a na náměstích, přičemž dochází ke konfliktům. Mnoho lidí je zapleteno do politického vření, ale ani nutně neví proč; na první pohled se zdá, že proces změn se završil, konec nepokojů je však v nedohlednu.

Netřeba dodávat, že to, jak se vyvine politická situace na Ukrajině a v Thajsku, je čistě vnitřní záležitostí těchto zemí. Jako přátelsky naladěná země se můžeme pouze modlit a doufat, že se jejich země co nejdříve stabilizují, což by obyčejným lidem umožnilo navrátit se k poklidnému životu.

Po několik měsíců se smíšenými pocity nasloucháme tomu, že tento vývoj je třeba chápat jako „lekci západní demokracie. Již sovětský představitel Nikolaj Ryžkov ve své knize „Sovětská tragédie“ označil západní demokracii za past. O mnoho let později s hořkostí dodává: „Lidé konečně pochopili, že je první původní prodemokratická klika nestydatě podvedla. Tato banda kdysi lidem slibovala, že se vše rychle změní k lepšímu a vše bude jako v ráji. Nebylo to však nic jiného než nasazování růžových brýlí a mazání medu kolem pusy a tato iluze se brzy rozplynula jak pára nad hrncem.“

Podíváme-li se o několik let dozadu, uvidíme, že v některých zemích došlo k „revolucím různých barev“; mrazí mě v zádech, když ale vidím, jak tyto revoluce lapají po dechu a lidé v nich zapojení naříkají. Nemohu si pomoci, ale musím dodat, že my jsme si naštěstí uchovali socialismus s čínskými rysy. Jak bychom mohli jinak žít v takovém míru a prosperitě?

Odkud brát inspiraci?

Když budeme napodobovat extrémy „západní demokracie“, velmi pravděpodobně to skončí katastrofou. Demokracie je dobrá věc, ale pro různé země si žádá různé formy. Ani americká či britská demokracie nejsou zcela totožné. Členové Horní komory Britského parlamentu jsou stále příslušníky rodové aristokracie. To je například pro Číňany zcela nepředstavitelné. Důležitější ale je zdůraznit, že ve vztahu k americké a západní demokracii neexistují žádné objektivní standardy.

Pokud přijetí demokracie znamená podřídit se americkým a západním zájmům a přijmout jejich vidění světa, tak to jistě není demokratické. Od západní Asie (Blízkého východu, pozn. překl.) až po severní Afriku mnoho zemí propadlo šílenství ze západní demokracie, ale místo, aby dosáhly štěstí a stability, čelí nenapravitelným rozkolům a trvajícím vnitřním bojům. To ukazuje, že bez ohledu na základní podmínky v dané zemi a kulturní rozdílnosti, napodobování západního zřízení, na které daná země není vůbec přizpůsobena, může nakonec vést k destruktivním účinkům. Také se v mnoha případech ukazuje, že tzv. demokratické hodnoty v některých zemích znamenají jen „velký klacek“ (odkaz na americkou politiku velkého klacku ze začátku 20. století, pozn. překl.), hegemonii a uplatňování nového typu intervencionismu.

Pouliční politika často vede k vnitřním nepokojům, nebo dokonce občanským válkám. Od Blízkého východu, přes severní Afriku, Ukrajinu až po Thajsko vedlo zavádění západní demokracie na scestí – pouliční politika, shromáždění a pochody vyeskalovaly v ozbrojené konflikty. V pozadí tohoto pouličního dění totiž tahají za nitky západní a americké síly. Demonstrace ale budou trvat tak dlouho, dokud budou různé síly přiživovat politickou nespokojenost.

Logika je jasná: čím je vřava větší, tím lépe, čím je konflikt intenzivnější, tím lépe. V situaci politických nepokojů, kdy jsou důvěřiví a čestní lidé zneužíváni politiky, je těžké zachovat si rozum, ústavnost, právo a pořádek a hrozí, že nakonec nezůstane kámen na kameni. Pouliční politika je bez ohledu na to, čeho chce dosáhnout a jaké má důvody, vždy škodlivá a jenom vede k ještě větší katastrofě.

Také krajní politika založená na volbách se velmi snadno může stát hříčkou manipulace ze strany politiků. Volby jsou jednou z možností, jak dosáhnout demokracie, přičemž jejich původním záměrem je v co největší míře zohlednit veřejné mínění a nechat lidi si vybrat. Nicméně některé západní demokracie se postupně odchýlily od původního smyslu voleb. Na jedné straně dochází k tomu, že se politici v kampaních chovají populisticky a slibují lepší zítřky, ale ve skutečnosti na plnění těchto slibů nikdy nedojde. Po volbách se na ně zkrátka zapomene. Na druhou stranu, někteří politici se za účelem vyhrát volby uchylují k vypočítavosti či nečestným praktikám, zasévají sváry, nebo dokonce s volbami manipulují. Jednají vůbec v zájmu lidu, nebo jen pro svůj vlastní prospěch? Tato otázka je zásadním problémem západní politiky založené na volbách a není možné se jí vyhnout.

Kvalitní informace lidem přináší velké výhody, což je možné doložit mnoha příklady. Díky nim můžeme pochopit složitou podstatu západní demokracie. Podobně jako u Tengových reforem, při kterých se Čína začala otevírat, se někteří lidé opět domnívají, že by čínský lid mohl podlehnout kouzlu demokracie. Bohužel by to ale nebylo ku prospěchu. Lidé vidí poučení z vývoje své země, ale hlavními kritérii, která určují, zda je ten či onen politický model vhodný pro zájmy čínského lidu, jsou rozvoj a stabilita. Proto musíme být navýsost ostražití vůči pasti západní demokracie a pokračovat v reformách a otevírání se světu a nadále rozvíjet unikátní čínský politický model. Pak nikdo nebude moci zastavit mírový vzestup Číny.

Mi Bohua (senior editor)

Autor: Lukáš Pachta | úterý 24.6.2014 13:55 | karma článku: 21,04 | přečteno: 1574x
  • Další články autora

Lukáš Pachta

Čínská lidová republika na Tchaj-wanu?

V poslední době světové politiky a veřejnost straší představa, že by se Čína mohla zmocnit silou Tchaj-wanu, který považuje za svou provincii se separatistickou vládou.

12.5.2023 v 17:33 | Karma: 8,56 | Přečteno: 297x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Pachta

Maoismus: podceňovaný hybatel světových dějin i současné Číny (recenze)

Britská sinoložka, Julia Lowell, která píše o Číně i pro deník The Guardian, nám nabízí fascinující alternativní historii 20. století s velký významem pro pochopení současné Číny.

12.12.2022 v 15:09 | Karma: 8,28 | Přečteno: 227x | Diskuse| Věda

Lukáš Pachta

Dodatek ke knize Sofiin svět

Patřím mezi velké množství lidí, kteří mají velmi rádi knihu Sofiin svět norského autora Josteina Gaardera. Nedávno jsem začal tohoto průvodce pro děti dějinami filosofie předčítat své dceři, která se jmenuje také Sofie.

8.8.2022 v 12:28 | Karma: 7,06 | Přečteno: 204x | Diskuse| Poezie a próza

Lukáš Pachta

Mulan: Disney na horké čínské půdě

Čína je na vzestupu, ať se nám to líbí, či ne. Projevuje se to i v kinematografii. Čína už má na filmovém plátně své vesmírné zachránce lidstva (The Wandering Earth) i „Jamese Bonda“ (Wolf Warrior) ve službách komunistické strany.

15.10.2020 v 10:20 | Karma: 8,10 | Přečteno: 267x | Diskuse| Kultura

Lukáš Pachta

Čína je pro EU „systémovým rivalem“

Evropská unie se připravuje na to, že Čína pro ni nebude strategickým partnerem, ale systémovým rivalem.

21.9.2020 v 10:07 | Karma: 10,21 | Přečteno: 275x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1013x
Politolog, specialista na mezinárodní politiku a Evropskou unii.

Studoval jsem na Institutu politických studií v Paříži a působil jsem mimo jiné jako výzkumník v Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM či poradce europoslankyně Jany Hybáškové. Nyní pracuji v Evropském parlamentu. Zabývám se historií a mezinárodní politikou, evropskou integrací, současnou Čínou a Tchaj-wanem.

Kontakt: lukas.pachta@ep.europa.eu

 

Seznam rubrik